БІЛЬШЕ ПОЛОВИНИ проданих в
Україні з початку року фруктів — іноземного походження. Улітку ми купуємо
вітамінні ласощі, 40 відсотків яких завезено з-за кордону, а взимку торгівля
реалізує чужого 75 відсотків від загального обсягу. Кожне п’яте яблуко і кожний
другий абрикос — із Європи. Он кого насправді інвестує Україна, залазячи по
самі вуха у фінансові борги. Для прикладу: в нас нині вирощується щороку
близько 900 тисяч тонн яблук, а в Польщі — 2,5 мільйона, у Франції — 1,5
мільйона тонн. За даними Держстату, за роки незалежності в Україні втричі
скоротилося вирощування яблук, а всіх фруктів разом майже удвічі, з 3,7
мільйона тонн до 2,4 мільйона. Причому левова частина високоякісної вітамінної
продукції, вирощеної на наших полях і в садах, іде за безцінь на переробку за
кордон і повертається втричі дорожчою у вигляді соків, джемів, різних сумішей.
|