null

Меню сайту
Пошук


Обрати мову на сайті

Select Language Online

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:



Праздники сегодня
Головна » 2013 » Квітень » 7 » Коли закінчаться поневіряння дітей війни? Чи отримають вони кошти за вже остаточно прийнятими рішеннями судів Іменем України?
00:08
Коли закінчаться поневіряння дітей війни? Чи отримають вони кошти за вже остаточно прийнятими рішеннями судів Іменем України?

          Не вщухає вал звернень до депутатів та органів влади від дітей війни  із запитанням: «Коли будуть виплачені кошти за вже  остаточно прийнятими рішеннями судів Іменем України?».

          Послідовно захищаючи інтереси цієї категорії громадян депутати фракції Компартії України  постійно і ціленаправлено вимагають від Уряду вирішити цю проблему та виконати рішення судів прийняті Іменем України.

          На останні мої звернення  в інтересах дітей війни Полтавщини отримані наступні відповіді  урядових структур Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

          Урядова позиція.

«1.04.2013№1389/0/10-13/014                                  Народному депутату України                                                                                                      Гордієнко С. В.

                                                                                 Кабінет Міністрів України

Про розгляд звернення народного                                             

депутата України Гордієнка С. В.                                                                

та колективного листа дітей війни

Чутівського району

Шановний Сергію Володимировичу!

Міністерством соціальної політики розглянуто Ваше звернення та колективного листа дітей війни Чутівського району Полтавської області які надійшли із Секретаріату Кабінету Міністрів України, щодо невиконана норм Закону України „Про соціальний захист дітей війни", зокрема невиплати підвищення до пенсії дітям війни за рішенням суду, і в межах компетенції повідомляємо

Законом України „Про соціальний захист дітей війни" передбачено, що дітям війни пенсії підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Слід зазначити, що розмір мінімальної пенсії за віком визначається Законом України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та застосовується виключно для визначення розмірів пенсій, призначений згідно з цим Законом і не може застосовуватися до інших законодавчих актів в яких будь-які норми (у даному випадку підвищення до пенсії дітям війни визначаються в залежності від мінімального розміру пенсії за віком.

Частиною другою статті 95 Конституції України визначено, щ< виключно законом про Державний бюджет України визначаються будь-як видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків.

У випадках, передбачених законом, Кабінет Міністрів України встановлює порядок та розміри соціальних виплат, які фінансуються з; рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до статті 11 Конституції України (Рішення Конституційного Суду України від 25.01.201 № З-рп/2012).

Законом України „Про Державний бюджет на 2012 рік" встановлене що у 2012 році норми статті 6 Закону України „Про соціальний захист дітей війни" застосовувалися у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявних фінансових ресурсів Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду України на 2012 рік.

З 01.01.2012 розмір підвищення до пенсії або щомісячного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія Законів України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та „Про жертви нацистських переслідувань"), визначено постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1381 „Про підвищення рівня соціального захисту найвразливіших верств населення" та становив 7 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Зі збільшенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшувався розмір підвищення до пенсії дітям війни.

Законом України „Про Державний бюджет на 2013 рік" встановлено, що у норми статті 6 Закону України „Про соціальний захист дітей війни" застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявних фінансових ресурсів Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду України на 2013 рік.

Одночасно повідомляємо, що питання виплати підвищення до пенсії дітям війни, зокрема, за рішеннями суду, належить до компетенції Пенсійного фонду України.

Разом з цим, відповідно до статті 3 Закону України від 05.06.2012 № 4901-VI „Про гарантії держави щодо виконання судових рішень", який набрав чинності з 1 січня 2013 року, виконання рішень суду про стягнення коштів, боржником за якими є державний орган, здійснюється Державною казначейською службою України в межах відповідних бюджетних призначень шляхом списання коштів з рахунку такого державного органу, а в разі відсутності в зазначеного державного органу відповідних призначень за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду.

Державній казначейській службі України на 2013 рік бюджетною програмою „Забезпечення виконання рішень суду, що гарантовані державою" передбачено кошти державного бюджету на виплати по судовим рішенням.

Порядок виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30.01.2013 № 45 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2011 р. № 845".

           Відповідь заявнику надано окремим листом.

           З повагою

           Заступник Міністра                                                      Л.Дроздова»

Позиція Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.:  «№ 4.1.1/9-211794.13/16-33          Народному депутату України                                                                                                     Гордієнко С. В.

 

Будку Ю.Н.

пров. Великий,

 Полтава, 36007

                                   Шановний Юрію Никифоровичу

Ваше звернення щодо захисту права на належне пенсійне забезпечення дитини війни, яке надіслане Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини розглянуто.

Повідомляємо, що відповідно до Конституції України та чинного законодавства Уповноважений з прав людини не наділений владними повноваженнями. За статтею 4 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» діяльність Уповноваженого доповнює існуючі засоби захисту конституційних прав і свобод людини, не відміняє їх і не тягне перегляду компетенції державних органів, які забезпечують захист і поновлення порушених прав і свобод.

Згідно з частиною першою статті 2 Закону України «Про виконавче провадження» примусове виконання судових рішень покладається на державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Тому з питання виконання згаданого у Вашому зверненні рішення Київського районного суду м. Полтави щодо виплати підвищення до пенсії дитині війни Ви маєте право звернутися до Київського відділу державної виконавчої служби Полтавського міського управління юстиції (адреса: вул. Ватутіна, 29, м. Полтава, 36093)

Згідно зі статтею 82 згаданого Закону рішення, дії або бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби можуть бути оскаржені до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або до керівника відповідного органу державної виконавчої служби вищого рівня чи до суду.

Також повідомляємо, що з 1 січня 2013 року набрав чинності Закон України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Ним передбачено встановлення гарантій держави щодо виконання судових рішень та виконавчих документів, визначених Законом України «Про виконавче провадження», та особливості їх виконання. Зокрема, виконання рішень суду про стягнення коштів, боржником за якими є державний орган, здійснюється Державною казначейською службою України в межах відповідних бюджетних призначень шляхом списання коштів з рахунків такого державного органу, а в разі відсутності у зазначеного державного органу відповідних призначень - за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду. Стягувач за рішенням суду про стягнення коштів з державного органу звертається до Державної казначейської служби України у строки, встановлені Законом України «Про виконавче провадження», із заявою про виконання рішення суду.

Оскільки Уповноважений з прав людини не є стороною виконавчого провадження, відсутні правові підстави для звернення Уповноваженого в порядку оскарження дій чи бездіяльності державного виконавця.

Повідомляємо також, що згідно зі статтею 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функції судів, а також привласнення цих функції іншими органами чи посадовими особами не допускається. Відповідно до статті 17 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» Уповноважений не розглядає тих звернень, які розглядаються судами, зупиняє вже розпочатий розгляд, якщо заінтересована особа подала позов, заяву або скаргу до суду.

Статтею 129 Конституції України встановлено, що однією з основних засад судочинства є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду. Згадане у Вашому зверненні рішення Київського районного суду м. Полтави з питання індексації пенсії може бути оскаржене до Харківського апеляційного адміністративного суду в порядку, встановленому статтями 185, 186, 187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Водночас вважаємо за необхідне повідомити, що моніторинг Уповноваженого з прав людини засвідчив наявність системної проблеми із забезпеченням виконання судових рішень щодо соціальних виплат дітям війни. На даний час органами Пенсійного фонду України здійснюються перерахунки пенсій з урахуванням підвищень за рішеннями судів, але їх виплата не проводиться. Така ситуація пов'язана з тим, що державним бюджетом передбачались видатки в обсягах, що покривали соціальні виплати за розмірами, визначеними в законах про державний бюджет чи постановах Кабінету Міністрів України, та були значно меншими ніж це передбачено базовим законом.

Так, 14 червня 2011 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» № 3491-VI щодо застосування у 2011 році норм і положень окремих статей соціальних законів, у тому числі й Закону України «Про соціальний захист дітей війни», в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду України.

Такі ж норми містяться й у Законах України про Державний бюджет України на 2012 і 2013 роки.

Рішенням Конституційного Суду України від 26 грудня 2011 року № 20-рп/2011 зазначені законодавчі норми визнані такими, що відповідають Конституції України (є конституційним).

25 січня 2012 року Конституційний Суд України прийняв рішення № З-рп/2012 у справі за конституційним поданням правління Пенсійного фонду України, зазначивши, зокрема, що повноваження Кабінету Міністрів України щодо розробки проекту закону про Державний бюджет України та забезпечення виконання відповідного закону пов'язані з його функціями, в тому числі щодо реалізації політики у сфері соціального захисту та в інших сферах. Кабінет Міністрів України регулює порядок та розміри соціальних виплат та допомоги, які фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України, відповідно до Конституції та законів України.

Рішення Конституційного Суду України є обов'язковими до виконання і оскарженню не підлягають.

Витрати в державному бюджеті 2011 року на виплату підвищення до пенсії дітям війни були передбачені з розрахунку 49,80 грн. на особу - відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06 липня 2011 року № 745 «Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету».

1 січня 2012 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 року № 1381 «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення», згідно з якою дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань») підвищення до пенсії, передбачене статтею 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», здійснюється у розмірі 7 відсотків від Законом України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» передбачалось поетапне підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з 01.01.2012 - 822 грн.; з 01.04.2012 - 838 грн.; з 01.07.2012 - 844 грн.; з 01.10.2012 - 856 грн.; з 01.12.2012 - 884 грн. Відповідно змінювався й розмір підвищення.

З 01.01.2013 року Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» встановлено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, у розмірі 894 грн. Відтак розмір підвищення на даний час становить 62,58 грн. і виплачується разом з основною пенсією.

Враховуючи викладене та зважаючи на той факт, що нараховані суми підвищення дітям війни згідно з рішеннями судів можуть бути виплачені лише за умови відповідного фінансування з Державного бюджету України, Уповноваженим з прав людини внесено пропозиції до Верховної Ради України щодо передбачення у Державному бюджеті витрат для виплати

З повагою                                                                      Н.І.Іванова».

Висновки робіть самі. Але ясно одне - боротьба має продовжуватися!

 

С.В.Гордієнко,

народний депутат України, фракція КПУ,

перший заступник голови Комітету

Верховної Ради України з податкової

та митної політики

Переглядів: 966 | Додав: hordienko | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входа
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Опитування
Как Вам живётся при "украинском" капитализме?
Всього відповідей: 305
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


















Сайт народного депутата України Володимира Даниленка

Коминформ







Всі права захищено © 2010 Сумський обласний комітет Комуністичної партії України.
Сайт управляється системою uCoz