null

Меню сайту
Пошук


Обрати мову на сайті

Select Language Online

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:



Праздники сегодня
Головна » 2014 » Серпень » 7 » Полтавщина: Комуністи Оржиччини вимагають повернути школі ім'я Героя
21:16
Полтавщина: Комуністи Оржиччини вимагають повернути школі ім'я Героя

В ході внесення змін до Статутів загальноосвітніх шкіл Оржицького району в назві Савинської школи випадково (чи навмисно) були випущені слова «…школа імені Героя Радянського Союзу Д.І.Бабака» на що спочатку ніхто не звернув уваги.

Бабак Демид Іванович народився у 1911 році в селі Савинці Оржицького району в бідній селянській сім'ї. Закінчив місцеву семирічну школу і міжколгоспну школу ветеринарних санітарів в селі Золотухи Оржицького району. Працював в колгоспі. У Радянську Армію призваний у липні 1941 року. Після закінчення в 1942 році курсів командного складу призначений командиром стрілецької роти. Брав участь в боях за Харків.

Стрілецька рота лейтенанта Д. І. Бабака пройшла нелегкий шлях від Волги до Дніпра. 
Після тяжких боїв за звільнення Бєлгорода і Харкова 924-й полк рушив в район Придніпров'я. До ранку 23 вересня 1943 року була звільнена Полтава. До 20 дивізій гітлерівців поспішно відходили до переправ через Дніпро. Переслідуючи відступаючі війська ворога, наші частини 28 вересня підійшли до Кременчука і наступного дня в результаті наполегливих боїв опанували цим важливим вузлом комунікацій на лівому березі Дніпра. 
Рота під командуванням лейтенанта Д. І. Бабака отримала завдання подолати водний рубіж на південь від Кременчука і зайняти плацдарм на правому березі. Успішно переправившись через річку, бійці підрозділу не тільки витримали лютий натиск переважаючих сил ворога, але і потіснили його. Незабаром на відвойованій у ворога вузькій смужці землі були вже і інші підрозділи прославленої дивізії. 

Під час бою комуніст Бабак кілька разів лягав за станковий кулемет і відбивав контратаки гітлерівців, що прагнули притиснути смільчаків до води і знищити їх. Але бійці лейтенанта Бабака проявили виняткову стійкість і мужність. Непорушною солдатською клятвою присягнулися вони повернути Батьківщині Дніпро. Кожен розумів, що звідси, з дніпровського плацдарму, продовжувалася дорога до перемоги. І незабаром по цих дорогах рушили на захід бойові товариші Бабака, полеглого смертю хоробрих в одному із запеклих боїв. 
1 листопада 1943 року в боях за розширення плацдарму на правому березі Дніпра лейтенант Д. І. Бабак загинув. Похований у с. Млинки Онуфрієвського району Кіровоградської області. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 17 травня 1944 року за мужність і відвагу, проявлені при форсуванні Дніпра і розширенні плацдарму на правом березі річки, командирові стрілецької роти 924-го стрілецького полку, 252-ої Харківської Червонопрапорної стрілецької дивізії лейтенантові Д. І. Бабаку посмертно присвоєне звання Героя Радянського Союзу. Його ім'я присвоєне Савинській восьмилітній школі Постановою Ради Міністрів Української РСР за  № 1276 від 28 грудня 1965 року.

Комуністи району вимагають від районної влади відновити історичну справедливість та повернути школі ім'я Героя   Радянського Союзу Д.І.Бабака, який в ній навчався. 

Переглядів: 497 | Додав: kommynist | Теги: КПУ, Гордієнко, влада, Оржиччина, Герой | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входа
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Опитування
Как Вам живётся при "украинском" капитализме?
Всього відповідей: 305
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


















Сайт народного депутата України Володимира Даниленка

Коминформ







Всі права захищено © 2010 Сумський обласний комітет Комуністичної партії України.
Сайт управляється системою uCoz