null

Меню сайту
Пошук


Обрати мову на сайті

Select Language Online

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:



Праздники сегодня
Головна » 2013 » Березень » 4 » С.Гордієнко: Комуністи пропонують встановити справедливий підхід до оподаткування житлової нерухомості
19:14
С.Гордієнко: Комуністи пропонують встановити справедливий підхід до оподаткування житлової нерухомості

З 1 січня 2013 року вступила в дію стаття  265 Податкового кодексу України, якою запроваджено податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

За загальною концепцією податку кожен громадянин - власник житлової нерухомості має пільгу (звільняється від сплати цього податку) на 120 кв.м. житлової площі – для однієї квартири на 250 кв.м. житлової площі - для одного житлового будинку.

Разом з тим, таким правом не можуть скористатися власники, які маю декілька об’єктів житлової нерухомості, навіть якщо сукупна житлова площа таких об’єктів не перевищують 120 або 250 кв.м. відповідно. Водночас, на сьогодні переважна більшість громадян України володіє кількома житловими об’єктами незначної площі, зокрема суміжною або частковою власністю в малометражних квартирах, де на них припадає 5 - 50 кв.м. житла, успадкованими у селах будинками застарілої забудови, кімнатами у гуртожитках. Отже, власники великої елітної житлової нерухомості і громадяни, які мають більше двох незначних за площею помешкань, сукупна житлова площа яких не перевищує 120 чи 250 кв.м., повинні сплачувати податок на рівних умовах.

За таких обставин запровадження цього податку призвело до порушення принципу соціальної справедливості, передбаченою статтею 4 Податкового кодексу України.

Ситуація, що склалася, створює небажану соціальну напругу у суспільстві, викликає незадоволення громадян, підштовхує їх до приховування об’єктів оподаткування, відмови від прийняття у спадщину чи подарунок житла, поділу наявного в них житла на частки шляхом фіктивного розлучення подружжя, переписування помешкань на родичів тощо.

Проаналізувавши це фракція Компартія України розробила та зареєструвала  «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки)» (№2292 від 13.02.2013)  яким пропонує змінити норми Податкового кодексу і передбачити надання кожному громадянину - власнику житлової нерухомості права скористатися пільгою зі сплати податку на встановлений кодексом розмір сукупної житлової площі, незалежно від кількості житлових об’єктів, що перебувають у власності таких громадян.   

Метою законопроекту є виправлення соціальної несправедливості та встановлення  справедливого та однакового підходу до оподаткування житлової нерухомості, що перебуває у власності  фізичних осіб.

       Законопроектом пропонується внести зміни до статті 265 Податкового кодексу України, якими встановити:

для фізичних осіб пільга зі сплати податку застосовується  до сумарної житлової площі належних їм об’єктів житла, незалежно від кількості та виду таких об’єктів (зміни до підпунктів  265.3.4 та 265.4.1 пункту 265.3);

оптимізувати адміністрування податку органами податкової служби, зосередивши його на податковому органі за місцем проживання (реєстрації) фізичної особи (зміни до підпункту 265.3.4)

 забезпечити рівність місцевих бюджетів, на території яких розташовано об’єкти власності платника податку, щодо зарахування до  кожного з них сум податку, розподіленого відповідно до оподатковуваної площі кожного з житлових об’єктів (зміни до підпункту 265.7.2);

 можливість проведення звірки платників податку з податковим органом за місцем податкової адреси (реєстрації) щодо об’єктів оподаткування та нарахування податку (підпункт 265.7.3);

спрощення для фізичних осіб у сільській та селищній місцевості сплати податку не через банки, а через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів (підпункт 265.9.1).

          Законопроектом з метою формування реєстру платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та забезпечення взяття органами державної податкової служби на облік таких платників податку, передбачається  доповнити підрозділ 10 розділу XX Кодексу нормами щодо  проведення у базовому 2013 році податковими органами комплексу підготовчих заходів та відповідних звірок з власниками житлової нерухомості, та не здійснювати нарахування податку фізичним особам – власникам житлової нерухомості.

         Спроба Компартії справедливо врегулювати це питання наштовхується на опір влади, яка не бажає вирішити головну проблему -  прийняти закон про податок на багатство і розкіш та облишити  спроби здирництва зубожілих громадян України.

Переглядів: 355 | Додав: hordienko | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входа
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Опитування
Как Вам живётся при "украинском" капитализме?
Всього відповідей: 305
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


















Сайт народного депутата України Володимира Даниленка

Коминформ







Всі права захищено © 2010 Сумський обласний комітет Комуністичної партії України.
Сайт управляється системою uCoz