null

Меню сайту
Пошук


Обрати мову на сайті

Select Language Online

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:



Праздники сегодня
Головна » 2012 » Грудень » 27 » С.Гордієнко: Комуністи вимагають заслухати інформацію Уряду щодо наслідків вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ)
13:50
С.Гордієнко: Комуністи вимагають заслухати інформацію Уряду щодо наслідків вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ)

Народні депутати фракції Компартії України С.В.Гордієнко та В.Г.Матвєєв зареєстрували проект  Постанови Верховної Ради України «Про заслуховування інформації Кабінету Міністрів України  щодо наслідків вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ)».

Метою проекту Постанови є заслуховування інформації Кабінету Міністрів України для отримання повної, всебічної та достовірної інформації щодо ефективності вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ), подальших кроків Уряду та перспектив держави на цьому шляху.

В пояснювальній записці до законопроекту говориться: «Незважаючи на численні попередження та застереження провідних вітчизняних експертів, 5 лютого 2008 року було підписано Протокол про вступ України до СОТ, який згодом був ратифікований і з 16 травня 2008 року Україна набула членства у зазначеній організації.

На сьогодні стан української економіки не відповідає прогнозам, які очікувалися напередодні вступу до СОТ. Україна увійшла до світової економіки на більш жорстких умовах, ніж більшість країн, що розвиваються. А лібералізація ринку ударила по найпроблемніших секторах національної економіки.

"Відчинивши" власні ринки для зовнішньої продукції, яка, в свою чергу, витісняє вітчизняного товаровиробника, Україна, по суті, загнала себе у "глухий кут".

Негативними аспектами вступу до СОТ, що проявилися, є:

- попри очікування, вихід української продукції на міжнародний ринок в широкому масштабі ще не відбувся, товари українського виробництва не користуються попитом за кордоном в бажаному обсязі;

- створення занадто високих екологічних вимог для продукції хімічної промисловості;

- суттєві поступки заради швидкої інтеграції до СОТ і віддання пріоритету політичним, а не економічним факторам, призвели до того, що ринок став незахищеним та болісно реагуючим на коливання цін у світі;

- деякі виробники, зокрема алкогольної, продукції можуть понести значних збитків, якщо найближчим часом не змінять назв своєї продукції через те, що вони називаються так само, як локальні території інших держав, членів СОТ;

- не дивлячись на прогнози прибічників СОТ, обсяг іноземних капіталовкладень скоротився більш ніж на 22%;

- зміни в законодавчій базі країни погіршили ситуацію для галузей, що мали перспективу на ринку ЄС (відміна нульових ставок по поставках переробними комбінатами молока та м’яса, відміна спеціального режиму для виробників сільськогосподарської продукції, тощо).

Все це свідчить про те, що перед Україною висувають багато різних умов та вимог, щоб дати їй відчути, що її продукція не може конкурувати з продукцією інших країн-членів СОТ.

Приєднання Росії до СОТ не вирішить проблемних питань у зовнішній торгівлі України з Російською Федерацією, оскільки остання при вступі захистила власні митні інтереси значно краще.

Україна несе втрати у цілих секторах економіки. Так мито після вступу до СОТ на імпортне м`ясо стало нижче на 10%. Імпорт свинини виріс у рази.

Схожа ситуація і у цукровій галузі. Україна взяла на себе зобов`язання знизити ввізні мита на цукор, а також погодилась на встановлення тарифної квоти на імпорт в Україну цукру-сирцю з тростини. Все це призвело  до зниження зацікавленості  у розвитку власного цукрового виробництва, оскільки Україна не може конкурувати з тростинним  цукром-сирцем, собівартість якого нижче. 

Загальний обсяг імпорту овочів та фруктів в Україну  тільки у 2010 році порівняно з 2005 роком у вартісному вимірі зріс в 4,2 рази. Громадяни України споживають  єгипетську картоплю, турецьку полуницю та польські яблука, при цьому в галузі втрачено близько 500 тис. робочих місць.

 В Україні середній тариф  на імпорт становить приблизно 6%, такий же рівень мають ЄС та США. Проте, у багатьох розвинутих країнах, таких як Австралія, Канада, Бразилія, Туреччина він набагато вищий.

Крім того, при підписанні угоди  з СОТ Україна взяла на себе зобов`язання не стимулювати експорт власної  сільгосппродукції компенсаціями, що суттєво підірвало  стан галузі.

Європейський союз експортує до нас високотехнологічну продукцію (механічні, електричні машини, устаткування та транспортні засоби), у той самий час український експорт до країн ЄС в основному становлять продукти первинної переробки (чорні метали, мінеральне паливо, нафта та продукти її переробки). На внутрішньому ринку спостерігається збільшення товарної маси низькоякісної, небезпечної для споживачів імпортної продукції.

За оцінками експертів, втрати Держбюджету від вступу до СОТ склали тільки у першому кварталі 2012 року більше 700 млн. гривень.

На сьогодні відсутня офіційна інформація щодо впливу наслідків вступу до СОТ на поточний стан справ у економіці країни і лише з засобів масової інформації стало відомо, що Уряд планує почати переговори про перегляд умов членства України в СОТ у частині зміни взятих тарифних зобов’язань».

 

Переглядів: 412 | Додав: hordienko | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входа
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Опитування
Как Вам живётся при "украинском" капитализме?
Всього відповідей: 305
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


















Сайт народного депутата України Володимира Даниленка

Коминформ







Всі права захищено © 2010 Сумський обласний комітет Комуністичної партії України.
Сайт управляється системою uCoz