null

Меню сайту
Пошук


Обрати мову на сайті

Select Language Online

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:



Праздники сегодня
Головна » 2014 » Серпень » 3 » С.Гордієнко: Зловживання в сфері видобутку і торгівлі природним газом продовжуються
11:55
С.Гордієнко: Зловживання в сфері видобутку і торгівлі природним газом продовжуються

Народний депутат України С.Гордієнко (КПУ) звернувся  з депутатським запитом до керівника Уряду та Генерального прокурора України щодо усунення порушень Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу», які допускають окремі суб’єкти господарювання та наносять державі збитки у особливо великих розмірах

 В ньому зокрема говориться: «З виступів урядовців, повідомлень преси та телебачення мені стало відомо, що в підземних сховищах держави не вистачає 15 млрд. кубів природного газу.

 В той же час, як народному депутату України, мені відомо, що держава вимушена шукати механізми забезпечення природним газом населення, бюджетних організацій та промислових споживачів України за рахунок реверсних поставок.

Однак у країні є суб'єкти господарювання, які не виконують вимог чинного законодавства України щодо продажу усього товарного природного газу власного видобутку для забезпечення потреб населення.

Так, відповідно до частини першої ст.10 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу», який набрав чинності 24.07.2010 року, підприємства, частка держави у статутному фонді яких становить 50 відсотків та більше, господарські товариства, 50 відсотків та більше акцій (часток, паїв) яких перебувають у статутному фонді інших господарських товариств, контрольним пакетом акцій яких володіє держава, а також дочірні підприємства, представництва та філії таких підприємств і товариств, учасники договорів про спільну діяльність та/або особи, уповноважені договорами про спільну діяльність, укладеними за участю зазначених підприємств, щомісяця здійснюють продаж усього товарного природного газу, видобутого на підставі спеціальних дозволів на користування надрами в межах території України, континентального шельфу і виключної (морської) економічної зони, для формування ресурсу природного газу, що використовується для потреб населення, безпосередньо суб'єкту, уповноваженому Кабінетом Міністрів України на формування такого ресурсу, за закупівельними цінами, які для кожного суб'єкта господарювання - власника спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами щороку встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, згідно із затвердженим нею Порядком формування, розрахунку та встановлення цін на природний газ для суб'єктів господарювання, що здійснюють його видобуток.

Тобто, з 24 липня 2010 року підприємства, зазначені в частині першій ст.10 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу», зобов'язані щомісячно продавати увесь обсяг видобутого ними товарного природного газу Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України».

До підприємств, які зазначені в частині першій ст.10 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу», належить, зокрема, ПАТ «Укрнафта».

Проте, всупереч вимогам Закону, ПАТ «Укрнафта» з липня 2010 року не продає Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» увесь обсяг видобутого товарного природного газу.

Так, з відкритих джерел, мені стало відомо, що ПАТ «Укрнафта» з 2010 року різноманітними способами зупиняє провадження у справах № 31/101 за позовами НАК "Нафтогаз України" до ПАТ «Укрнафта» про зобов'язання укласти договір поставки природного газу (зокрема, це справи, які знаходяться на розгляді в господарському суді м.Києва №31/101, №8/88, №5/77, №61/341, №35/323, №5011-71/10036-2012,№5011-3/9673-2012, №910/5082/13, №910/10507/13). Метою зупинення провадження в усіх вищезазначених справах вбачається ухилення від продажу товарного природного газу Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України».

Таким чином, прикриваючись судовими ухвалами, ПАТ «Укрнафта» з 2010 року ухиляється від виконання прямої норми частини першої ст.10 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу», що в умовах фінансово-економічної кризи та дефіциту природного газу і завдає значних збитків державі.

Виходячи з вищезазначеного, прошу Вас, шановні Арсенію Петровичу, Віталію Григоровичу, дати доручення вивчити проблему та вжити заходів щодо забезпечення енергетичної і фінансової безпеки держави, притягнення осіб, винних у нанесенні їй збитків до відповідальності, передбаченої законодавством України».

Прес-служба

Переглядів: 387 | Додав: kommynist | Теги: КПУ.депутат, Гордієнко, газ.зловживання | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входа
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Опитування
Как Вам живётся при "украинском" капитализме?
Всього відповідей: 305
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


















Сайт народного депутата України Володимира Даниленка

Коминформ







Всі права захищено © 2010 Сумський обласний комітет Комуністичної партії України.
Сайт управляється системою uCoz